Reklama
  • Środa, 8 marca 2017 (15:00)

    Golonka z jabłkami

Składniki: 4 małe golonki wieprzowe z kością, por (biała część), 4 jabłka, kieliszek białego wytrawnego wina, 4 łyżki żubrówki , bulion, łyżka oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 2 listki laurowe , po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, sól.

Golonki oczyść, obwiąż nicią kuchenną i zalej wrzącą wodą. Dodaj bulion, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość gotuj 60 minut. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Rozgrzej oliwę i podsmaż posiekanego pora. Dodaj jabłka, wlej wino i dopraw solą. Duś kilka minut.

Reklama

Golonki wyjmij, ostudź i zdejmij skórę. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i skrop żubrówką. Przykryj sosem jabłkowym. Podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 2-3 ogórki sałatkowe, 1 cebula, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, sól, pieprz, 60 dag schabu środkowego bez kości, 2-3 łyżki mąki, 1 jajko, bułka tarta do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.