Reklama
  • Środa, 8 marca (15:00)

    Golonka z jabłkami

Składniki: 4 małe golonki wieprzowe z kością, por (biała część), 4 jabłka, kieliszek białego wytrawnego wina, 4 łyżki żubrówki , bulion, łyżka oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 2 listki laurowe , po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, sól.

Golonki oczyść, obwiąż nicią kuchenną i zalej wrzącą wodą. Dodaj bulion, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość gotuj 60 minut. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Rozgrzej oliwę i podsmaż posiekanego pora. Dodaj jabłka, wlej wino i dopraw solą. Duś kilka minut.

Reklama

Golonki wyjmij, ostudź i zdejmij skórę. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i skrop żubrówką. Przykryj sosem jabłkowym. Podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 8 plastrów schabu • 2 cebule • olej do smażenia • majeranek • tymianek • szczypta cukier • sól • pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.