Reklama
  • Czwartek, 28 lipca 2011 (16:59)

    Golonka w piwie z warzywami

Męska kuchnia.

Zdjęcie

Golonka w piwie /Smacznego
Golonka w piwie
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 4 małe golonki,
- sól do smaku,
- pieprz mielony,
- papryka mielona,
- liść laurowy,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- trochę kolendry,
- troszkę kminku,
- 1-2 łyżki majeranku,
- marchewka, cebula,
- korzeń pietruszki,
- korzeń selera,
- por biały,
- olej do smażenia,
- 1-2 butelki piwa (porter),
- koncentrat pomidorowy (mała porcja)

Przygotowanie:

Reklama

Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, natrzeć nimi mięso. Następnie golonki ułożyć ciasno w garnku i odstawić na noc. Warzywa oczyścić, obrać, opłukać, pokroić w paski. Rozgrzać olej na patelni, podrumienić na nim warzywa. Golonki również podrumienić na oleju (bez warzyw). Mięso i warzywa ułożyć w wysokim i wąskim garnku, zalać piwem i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Ugotowane golonki wyjąć (nie mogą być rozgotowane). Warzywa przetrzeć przez sito, dodać koncentrat, zrobić gęsty sos i zalać nim mięso.

Smacznego

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 500 g polędwiczek wieprzowych ● czerwona i zielona papryka ● 4 plastry chudego wędzonego boczku ● 3 cebule ● 200 ml bulionu warzywnego ● 1–2 łyżki curry w proszku ● łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.