Reklama
  • Środa, 19 listopada 2014 (08:00)

    Golonka w pieczarkach

3 średnie golonki, pół litra jasnego piwa, 3 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżka majeranku, 4 ząbki czosnku, łyżka musztardy, por, pół kalafiora, 20 dag pieczarek, 2 czerwone papryki, cebula, 3 łyżki keczupu, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 woreczki ryżu.

1 Piwo wymieszaj z listkami laurowymi, zielem angielskim, majerankiem, musztardą i posiekanym czosnkiem. Golonki umyj, osusz, włóż do zalewy piwnej. Odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny.

Reklama

2 Golonki włóż do naczynia żaroodpornego razem z zalewą. Pieczarki obierz, pokrój w plastry. Papryki oczyść, cebulę obierz, pokrój w kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki. Por oczyść, umyj, pokrój w krążki.

3 Warzywa, ryż, bulion i keczup dobrze wymieszaj, przypraw. Rozsmaruj na golonkach. Piecz pod przykryciem ok. 40 minut w 180°C.

Przepis przysłał Rafał Nalikowski ze Skępego

Czas przygotowania: 70 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 4,70 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:golonka | przepis | rafael nadal | pieczarki

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 300 g kurek ● por ● czerwona papryka ● 600 g schabu ● łyżka mąki ● 30–40 g masła klarowanego ● 300 ml bulionu warzywnego ● 200 ml śmietany ● 75–100 g sera gouda ● 1/2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.