Reklama
  • Piątek, 11 lipca 2014 (10:05)

    Golonka pieczona w pomidorach i białym winie

Składniki na 4 porcje: 2 golonki wieprzowe z kością (razem ok.1,5 kg) 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki oleju 2 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1/2 szkl. białego wina 1/2 szkl. bulionu warzywnego 6–8 średnich pomidorów suszony tymianek i oregano sól i pieprz 1 łyżka skórki cytrynowej pokrojonej w cienkie paseczki 4 łyżki posiekanej bazylii oraz natki

Golonki oczyść, opłucz. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Przypraw suszonym tymiankiem oraz oregano, delikatnie je wetrzyj w mięso. Oprósz mąką.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej z masłem. Włóż przygotowane golonki, zrumień je ze wszystkich stron na dużym płomieniu. Mięso przełóż do żaroodpornej formy.

Cebule oraz czosnek obierz, pokrój w kostkę. Łodygi selera naciowego oczyść, potnij w grube plasterki. Pokrojone warzywa wrzuć na tłuszcz ze smażenia mięsa. Duś kilka minut. Przełóż do golonek.

Całość podlej winem oraz bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 90 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości.

Pomidory umyj, ew. pokrój na połówki. Dodaj je do mięsa ok. 15 minut przed końcem pieczenia. W czasie pieczenia golonki polewaj sosem z dna formy.

Upieczone mięso oraz warzywa przełóż na talerze. Danie posyp posiekaną bazylią oraz natką. Udekoruj paseczkami skórki cytrynowej. Polej sosem z dna formy.

Podawaj np. z dodatkiem risotta albo ziemniakami ugotowanymi i lekko podsmażonymi na czosnkowym maśle.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:golonka | Ca

Zobacz również

  • Żeberka pachnące jabłkami

    Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 5 jabłek, 1/2 szkl. bułki tartej, jajko, 3 łyżki tłuszczu, 1/2 szkl. soku jabłkowego, łyżka mąki, 4 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.