Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego (11:05)

    Golonka pieczona

Składniki dla 4 osób: 4 małe golonki wieprzowe • sól peklowa (20 g na kilogram mięsa) • butelka jasnego piwa • olej do smażenia • 2 łyżki majeranku • 4 liście laurowe • 8 ziaren ziela angielskiego • sól • pieprz • łyżka cukru • łyżka oleju.

Reklama

1 Golonki umyj, osusz. Opal je nad gazem. Sól peklową zalej zimną wodą, dodaj połowę przypraw, wymieszaj. Włóż golonki, odstaw do lodówki na trzy dni. Wyjmij, zalej świeżą wodą i piwem, dodaj przyprawy, gotuj półtorej godziny.

2 Cukier rozpuść w 50 ml wywaru. Posmaruj nim golonkę. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, na dno wlej łyżkę oleju, szklankę wywaru z gotowania. Golonkę piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Od czasu do czasu podlewaj wywarem.

3 Golonkę podawaj z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, chrzanem i musztardą.

CZAS: około 2 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:golonka | cukier | as` | As | olej do smażenia

Zobacz również

  • 80 dag surowej szynki (ew. chudej łopatki), 2-3 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 2 średnie cebule, 2-3 ząbki czosnku, 5 młodych marchewek, 400 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 20 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.