Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego (11:05)

    Golonka pieczona

Składniki dla 4 osób: 4 małe golonki wieprzowe • sól peklowa (20 g na kilogram mięsa) • butelka jasnego piwa • olej do smażenia • 2 łyżki majeranku • 4 liście laurowe • 8 ziaren ziela angielskiego • sól • pieprz • łyżka cukru • łyżka oleju.

Reklama

1 Golonki umyj, osusz. Opal je nad gazem. Sól peklową zalej zimną wodą, dodaj połowę przypraw, wymieszaj. Włóż golonki, odstaw do lodówki na trzy dni. Wyjmij, zalej świeżą wodą i piwem, dodaj przyprawy, gotuj półtorej godziny.

2 Cukier rozpuść w 50 ml wywaru. Posmaruj nim golonkę. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, na dno wlej łyżkę oleju, szklankę wywaru z gotowania. Golonkę piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Od czasu do czasu podlewaj wywarem.

3 Golonkę podawaj z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, chrzanem i musztardą.

CZAS: około 2 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag pieczarek, 1 duża cebula, 8 gałązek szałwii, 2 polędwiczki wieprzowe (ew. 4 po- jedyńcze filety z kurczaka), 8 plasterków wędzonego boczku, 3 łyżeczki smalcu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.