Reklama
  • Poniedziałek, 30 czerwca 2014 (14:05)

    Duszony schab

Składniki: 4 kotlety schabowe, czosnek granulowany, 4 łyżki mąki, 4 łyżki oleju, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 szklanki bulionu (z kostki), 1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina, 2 małe cebulki, np. dymki, sól, pieprz

1. Mięso umyj, osusz. Oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Odstaw na pół godziny. Potem oprósz mąką i usmaż na rumiano na oleju.

2. Kotlety przełóż do rondla, zalej winem. Duś około 20 minut. Wlej bulion. Dodaj pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i duś do miękkości.

Reklama

3. Wyjmij mięso oraz liście laurowe. Sos zmiksuj i odparuj. Polej mięso. Kotlety podaj z ziemniakami oraz surówką. Tak samo możesz przyrządzić mięso od szynki lub z łopatki.

Porcje: 4, przygotowanie: 60 min., cena 2,80 zł, kalorie 289 kcal.

Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic.

Bella Relaks
Więcej na temat:Joanna | tem | "Joanna" | przepis | schab | dusza | dusze

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 kg peklowanej szynki wieprzowej ze skórą i grubą warstwą tłuszczyku, 2 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 4 łyżki smalcu (ew. oleju), 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty, 200 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.