Reklama
  • Poniedziałek, 14 września 2015 (13:05)

    Duszona wieprzowina w sosie śmietanowym

Składniki na 6 porcji: 70 dag wieprzowiny, 1 marchewka, 1 pietruszka, pół selera, 2 żółte papryki, 1 cebula, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, ziele ang., 3 łyżki śmietany, olej, mąka, sól, pieprz, słodka papryka.

Reklama

1 Mięso umyj, pokrój w kostkę i obtocz w odrobinie mąki. Zrumień na 2 łyżkach oleju. Marchewkę oraz pietruszkę oczyść, dokładnie umyj, a potem pokrój w plasterki.

Obrany seler pokrój w słupki. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Poszatkuj obraną cebulę i czosnek.

2 Przygotowane warzywa wrzuć na patelnię z mięsem. Posyp sporą szczyptą słodkiej papryki i krótko przesmaż, ciągle mieszając. Zawartość patelni przełóż do garnka i zalej 1 litrem wody.

Dodaj listek laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa (około 60 minut).

3 Gdy mięso będzie miękkie, zapraw całość śmietaną wymieszaną ze sporą szczyptą soli. Gotową potrawkę raz jeszcze dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli chcesz, podawaj w wydrążonych kromkach chleba.

Świat kobiety
Więcej na temat:mi | dusić | dusza | dusze

Zobacz również

  • Żeberka pachnące jabłkami

    Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 5 jabłek, 1/2 szkl. bułki tartej, jajko, 3 łyżki tłuszczu, 1/2 szkl. soku jabłkowego, łyżka mąki, 4 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.