Reklama
  • Poniedziałek, 14 września 2015 (13:05)

    Duszona wieprzowina w sosie śmietanowym

Składniki na 6 porcji: 70 dag wieprzowiny, 1 marchewka, 1 pietruszka, pół selera, 2 żółte papryki, 1 cebula, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, ziele ang., 3 łyżki śmietany, olej, mąka, sól, pieprz, słodka papryka.

Reklama

1 Mięso umyj, pokrój w kostkę i obtocz w odrobinie mąki. Zrumień na 2 łyżkach oleju. Marchewkę oraz pietruszkę oczyść, dokładnie umyj, a potem pokrój w plasterki.

Obrany seler pokrój w słupki. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Poszatkuj obraną cebulę i czosnek.

2 Przygotowane warzywa wrzuć na patelnię z mięsem. Posyp sporą szczyptą słodkiej papryki i krótko przesmaż, ciągle mieszając. Zawartość patelni przełóż do garnka i zalej 1 litrem wody.

Dodaj listek laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa (około 60 minut).

3 Gdy mięso będzie miękkie, zapraw całość śmietaną wymieszaną ze sporą szczyptą soli. Gotową potrawkę raz jeszcze dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli chcesz, podawaj w wydrążonych kromkach chleba.

Świat kobiety
Więcej na temat:mi | dusić | dusza | dusze

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag zielonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, 1/2 pęczka natki pietruszki, 4 gałązki tymianku, 5 dag masła, 3 dag mąki, 1/4 litra bulionu warzywnego, 1/4 litra mleka, 1 cebula, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.