Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Duszona wieprzowina w chili i czosnku

Składniki: 60 dag wieprzowiny na gulasz, sól, 2 pikantne papryczki, pieprz, 3-4 ząbki czosnku, mąka, 1 łyżeczka mielonego im biru, olej, natka, sos sojowy, 6 ziemniaków, 3 marchewki, liść laurowy

Reklama

1. Wieprzowinę (łopatka, szynka) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a potem pokrój w większą kostkę.

2. Pikantne papryczki (czerwoną i zieloną) umyj, pokrój w krążki, pozbawiając nasionek. Część odłóż do dekoracji, resztę wsyp do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Wsyp sproszkowany imbir. Dodaj 3-4 łyżki oleju oraz łyżkę sosu sojowego. Składniki marynaty wymieszaj.

3. Do miski z pikantną marynatą wrzuć przygotowane mięso. Starannie wymieszaj, odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je na kawałki. Marchewki oczyść, pokrój w dużą kostkę.

4. W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć zamarynowaną wieprzowinę. Oprósz ją lekko mąką. Smaż, mieszając, 2-3 minuty. Wlej 2 szklanki wody. Dodaj liść laurowy. Duś mięso pod przykryciem 50 min. Dodaj marchewkę i ziemniaki. W razie potrzeby, dolej wodę. Duś 20 min. Danie dopraw solą oraz pieprzem. Ozdób natką i odłożoną papryczką.

6 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 360 kcal, cena 2,40 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 8 plastrów schabu • 2 cebule • olej do smażenia • majeranek • tymianek • szczypta cukier • sól • pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.