Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:01)

    Czosnkowe roladki schabowe z pieczarkami

Składniki: 4 plastry schabu, 25 dag pieczarek, 5 dag sera żółtego, 10 dag wędliny (np. szynki), 4 łyżki sosu czosnkowego, jajko, bułka tarta, papryka słodka, oregano, sól, olej.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 35 min • Porcja ok. 390 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 4 porcje.

Reklama

1. Pieczarki myję, kroję w plastry i duszę na oleju, aż woda odparuje. Plastry schabu rozbijam tak, by były cienkie, w kształcie zbliżonym do prostokąta.

Smaruję je sosem czosnkowym, układam na nim cienkie plastry sera, szynki, porcję uduszonych pieczarek i posypuję oregano. Zwijam w ciasne roladki, aby nadzienie „nie uciekło”.

2. Roladki obtaczam w roztrzepanym jajku ze szczyptą papryki i soli i obtaczam w bułce tartej. Smażę z każdej strony na oleju na małym ogniu.

To smaczna i atrakcyjna odmiana tradycyjnych kotletów schabowych. Dagmara Wąsińska z Konieczek

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag pieczarek, 1 duża cebula, 8 gałązek szałwii, 2 polędwiczki wieprzowe (ew. 4 po- jedyńcze filety z kurczaka), 8 plasterków wędzonego boczku, 3 łyżeczki smalcu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.