Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Czosnkowe polędwiczki

Składniki na 4-5 porcji: 2 polędwiczki (po ok. 30 dag każda), 5-6 plasterków wędzonego boczku, 10 dag tartego parmezanu lub innego twardego sera, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 główka czosnku, 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron, po 1 łyżeczce suszonych ziół prowansalskich, lubczyku i bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 2 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, sól, 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu qolej qgałązki świeżych ziół do dekoracji

Reklama

1. Polędwiczki umyj i oczyść z błonek. Lekko zbij tłuczkiem i natrzyj solą. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce. Czosnek umyj, przekrój w poprzek na pół, skrop oliwą, posyp oregano. Zawiń w folię aluminiową i piecz w 160°C przez 40 minut. Odwiń ostrożnie z folii. Upieczony miąższ z ząbków czosnku wymieszaj z serem, szczypiorkiem i ziołami.

2. Polędwiczki owiń boczkiem. Pastą czosnkową posmaruj wierzch jednej polędwiczki, przykryj drugą. Obwiąż bawełnianym sznurkiem. Krótko obsmaż na oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej 1/4 szkl. wody, włóż listki laurowe i ziele. Posyp utłuczonym pieprzem. Piecz 20-30 minut w 190°C, podlewając powstającym sosem. Przed podaniem pokrój polędwiczki w plastry, udekoruj.

80 min., 3,30 zł, 320 kcal.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag schabu bez kości, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 1 ząbek czosnku, 2 szklanki ryżu, masło, 1 cebula, po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki, pieprz, 10 dag mrożonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.