Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Cytrynowa pieczeń

Składniki: 1 kg schabu, 2 cytryny, 2-3 łyżki sosu sojowego, mielona papryka, grubo tłuczony czarny pieprz, 1 pęczek natki, 2 ząbki czosnku, 2 ugotowane żółtka, 3 łyżki orzeszków ziemnych, olej

8 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 220 kcal, cena 2,30 zł.

Reklama

1. Schab opłucz, osusz. Ułóż w dużym naczyniu. Cytryny sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę. Z jednej wyciśnij sok. Przygotuj marynatę z 2-3 łyżek oleju, sosu sojowego, łyżeczki mielonej słodkiej papryki, połowy łyżeczki pieprzu i soku z cytryny. Pozostaw na 2-3 godziny w pokojowej temperaturze.

2. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki z gałązek i grubo je poszatkuj. Wymieszaj w miseczce ze skórką cytrynową i przeciśniętym czosnkiem. Dodaj rozdrobnione żółtka oraz uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki, wymieszaj.

3. Schab przesmaż na łyżce rozgrzanego oleju, włóż do rękawa foliowego. Wlej marynatę, w której mięso leżało.

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Włóż schab, piecz około 60 minut. Po tym czasie rozetnij rękaw. Dopiekaj jeszcze 10 minut. Wyjmij, ułóż na cytrynowej mieszance, polej powstałym sosem.

Schab będzie jeszcze bardziej soczysty oraz pachnący, jeśli przed włożeniem do rękawa obłożysz go plasterkami cytryny. Aby nie spadły, przypnij je kawałkami wykałaczek lub suszonymi goździkami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 6 plastrów schabu • 2 pomarańcze • 2 marchewki • pół szklanki różowego wina • łyżeczka miodu • pół łyżeczki octu winnego • łyżka śmietany • makaron wstążki • łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.