Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Chrupiąca golonka

Składniki: 1 duża przednia golonka wieprzowa (lub dwie mniejsze), 2 duże cebule, 1 marchewka, kawałek selera, 2 jabłka, 1/2 kg ziemniaków, mielona słodka papryka, 1 łyżka masła, 300 ml bulionu warzywnego, musztarda z ziarnami gorczycy, sól

1. Golonkę umyj. Oczyść cebule, marchewkę i kawałek selera. Golonkę włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj 1 cebulę, marchewkę i seler. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj 40 min.

2. Jabłka obierz, pokrój w grubsze półplasterki. Obrane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło. Drugą cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle. Przełóż do żaroodpornego naczynia lub brytfanny.

Reklama

3. Na cebuli ułóż jabłka i obgotowaną golonkę. Całość podlej bulionem. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 min w temp. 200 st. Wyjmij golonkę, posmaruj musztardą. Dopiekaj jeszcze 20 minut. Na osobnej blasze piecz posypane papryką ziemniaki (ok. 40 min).

4 porcje, czas ok. 90 min; porcja – 780 kcal, cena 3 zł.

Golonkę możesz również ugotować w wodzie z dodatkiem jasnego lub ciemnego piwa (najlepsze proporcje to litr piwa na 2 litry wody). Dzięki temu mięso będzie wyjątkowo kruche i aromatyczne. Nie obawiaj się jednak, że smak alkoholu zdominuje danie. Pamiętaj również, że czas przyrządzania mięsa znacznie się skróci, jeśli zamiast zwykłego garnka użyjesz do gotowania szybkowaru. Również w tym wypadku możesz gotować golonkę w piwie.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: ✔ 2 polędwiczki wieprzowe ✔ 2 opakowania mieszanki (warzywa po chińsku) ✔ mały słoik pędów bambusa ✔ kolorowy ryż ✔ przyprawa chińska 5 smaków ✔ limonka ✔ olej ✔ sól ✔ pieprz ✔... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.