Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego 2016 (14:05)

    Boczek w piwie

1 i 1/2 kg surowego chudego boczku (ze skórką), 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, 2 łyżki grubo utłuczonego kolorowego pieprzu, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 szkl. jasnego piwa, 6 łyżek soku z pomarańczy.

Boczek opłucz, wytrzyj. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Potem rozetrzyj z solą. Dolej olej i wymieszaj. Mięso natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką. Posyp kolorowym pieprzem oraz suszonym majerankiem i rozmarynem. Lekko wetrzyj przyprawy. Tak przygotowane mięso odstaw na 6 godzin (a najlepiej na noc) w chłodne miejsce.

Następnie boczek przełóż do brytfanki. Piwo wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 2 godzin. W czasie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryj folią aluminiową. Podawaj np. z dodatkiem ziemniaków zrumienionych na maśle.

Reklama

Naj
Więcej na temat:boczek | mi | boczki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe z kostką (po ok. 25 dag każdy), 2 łyżki ziarenek kolorowego pieprzu, 1 cytryna, 2-3 łyżki oleju, 2 pęczki dymek, 5 średnich pomidorów, 1 ząbek czosnku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.