Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Boczek w azjatyckiej marynacie

Składniki na 6 porcji: 1,2 kg surowego boczku ze skórą, 2–3-cm kawałek świeżego imbiru, 5 ząbków czosnku, 4 łyżki oleju sezamowego, 1/3 szklanki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 5 łyżek miodu, sól, pieprz. Dodatkowo: 1 cała główka czosnku, 80 dag ziemniaków, 60 dag brukselki, 3–4 łyżki oleju.

Czas przygotowania: 120 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 780 kcal. Cena porcji: 4,40 zł

Reklama

1. Imbir obierz, drobno zetrzyj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę albo obierz i rozetrzyj nożem.

2. Przygotuj marynatę; czosnek połącz z imbirem. Dodaj olej sezamowy, sos sojowy, miód, kolendrę oraz po szczypcie soli i pieprzu.Wymieszaj. Mięso opłucz, dobrze osusz. Skórę ponacinaj w drobne romby. Boczek polej marynatą. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

W tym czasie kilkakrotnie obracaj, aby równomiernie się zamarynował. Zamarynowany boczek przełóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. i piecz ok. 95 minut.

3. W tym czasie ziemniaki dokładnie wyszoruj, gotuj w mundurkach w lekko posolonej wodzie ok.15 minut. Brukselki oczyść, opłucz, ponacinaj u nasady na krzyż. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj ok. 10 minut.

Ugotowane na półmiękko warzywa odcedź, osącz na sitku. Obłóż nimi boczek po ok. 50 minutach pieczenia. Dodaj także główkę czosnku pokrojoną w grubsze plasterki. Warzywa skrop olejem.

Wierzch pieczeni posmaruj resztą marynaty i piecz ok. 10 minut. Boczek serwuj z pieczonymi warzywami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:boczek | mi | boczki | marynaty

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje : 1 główka młodej kapusty, 2 po lędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag), 25 dag młodej marchewki, 1 średnia cebula, 250 ml bulionu warzywnego, 150 ml śmietanki 30 proc., 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.