Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Boczek rolowany

Składniki na 8-10 porcji: ok. 1 kg surowego boczku, bez skóry i kości, 1 duże jabłko, 1 cebula, 3-4 ząbki czosnku, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 4 łyżeczki mielonej papryki wędzonej lub słodkiej, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia

Reklama

1. Boczek umyj i osusz ręcznikiem. Natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ potnij w kostkę. Rozgrzej masło, wrzuć cebulę i kawałeczki jabłka, duś, aż powstanie z nich gęsty mus.

2. Do przestudzonej masy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek i bułkę tartą. Wymieszaj. Boczek rozbij tłuczkiem, posmaruj z jednej strony przygotowaną masą. Zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianym sznurkiem. 1-2 łyżki oleju rozgrzej. Włóż roladę, obsmaż ze wszystkich stron.

3. Miód wymieszaj z papryką i 1 łyżką wrzątku. Posmaruj roladę, ułóż ją w naczyniu do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz pod przykryciem około 2 godzin. Zdejmij przykrycie, podlej 1/2 szklanki wody lub bulionu i piecz jeszcze pół godziny, obracając roladę i podlewając ją powstałym sosem.

180 min., 3,10 zł, 380 kcal.

Naj

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 1 kg schabu, 8 jajek, 150 g kiełbasy wiejskiej lub boczku, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz, sól, czosnek, cebula, olej, 1/2 szklanki wody więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.