Reklama
  • Środa, 11 marca 2015 (08:05)

    Bitki zapiekane z ryżem

Składniki na 4 porcje: 4 kotlety wieprzowe, sól, pieprz, 50 ml oleju, 1 większa czerwona papryka, 150 ml białego wina, 300 g gotowanego lub duszonego ryżu, 80 g tartego żółtego sera, 1 żółtko, 50 ml śmietany 12%.

Przygotowanie:

Ugotuj ryż. Kotlety ubij i delikatnie ponacinaj ich brzegi, by się nie zawijały w trakcie smażenia. Posól je, dopraw pieprzem i szybko obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni z połową oleju.

Reklama

Gotowe kotlety przełóż do brytfanny. Rozgrzej na patelni resztę oleju, dodaj pokrojoną w paski paprykę, dopraw solą, pieprzem i zalej białym winem. Dołóż ugotowany ryż, całość wymieszaj i podgrzej.

Tarty ser, żółtko i śmietanę roztrzep. Rozłóż ryż z papryką na kotletach i przykryj mieszanką serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i zapiekaj do przyrumienienia. Podawaj z surówkami.

TV14
Więcej na temat:bitki | tarty | z

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 40 dag schabu karkowego, 5 połówek brzoskwiń wraz z syropem, 2 marchewki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach, 1-2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.