Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Bitki z suszonymi śliwkami

Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe z kostką (po ok. 15 dag każdy), 25 dag mąki, 2 jajka, 16-20 suszonych śliwek bez pestek (najlepsze będą podwędzane węgierki), 8 dag masła, 3-4 łyżki oleju, 1 łyżeczka bulionu w proszku, 3-4 gałązki natki, 2 łyżki śliwowicy, sól, pieprz.

Reklama

1. Przygotuj kluseczki: wymieszaj 20 dag mąki z płaską łyżeczką soli. Wbij jajka i zagnieć kruszonkę. Płaską blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozsyp na blasze kruszonkę. Pozostaw na noc do wysuszenia. Następnego dnia śliwki zalej 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody.

Odstaw na godzinę. Na patelni rozgrzej 2 dag masła, wsyp połowę wysuszonych kluseczek i smaż je, aż ciasto lekko się zrumieni. Zdejmij. Na patelni rozgrzej kolejne 2 dag masła i zrumień na nim pozostały makaron.

2. Kotlety umyj, osusz. Oprósz resztą mąki. Smaż je na rozgrzanym oleju po 5-7 minut z każdej strony. Pod koniec posyp solą oraz pieprzem. Zdejmij. Na patelni rozgrzej 2 dag masła. Dodaj śliwki wraz z wodą, w której się moczyły. Dosyp bulion. Poczekaj, aż sos zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj go jeszcze 5 minut. Ew. pod koniec przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Do tak przygotowanego sosu włóż kotlety. Wlej śliwowicę. Duś razem 3 minuty. Kluseczki wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 10 minut, odcedź, dobrze osącz. Wymieszaj z resztą masła. Kotlety w sosie wyłóż na talerze. Posyp posiekaną natką. Serwuj z kluseczkami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg schabu • 30 dag szpinaku mrożonego • cebula • 10 dag sera feta • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany • ząbek czosnku • olej do smażenia • majeranek • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.