Reklama
  • Wtorek, 29 października 2013 (10:00)

    Bitki w sosie paprykowym

Składniki: 70 dag schabu wieprzowego lub polędwiczek wieprzowych (lub drobiowych), 2 strąki czerwonej papryki, strąk zielonej papryki, 2-3 cebule, 2 marchewki, pół szklanki keczupu, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, łyżka musztardy, mąka, olej, przyprawa do mięsa wieprzowego, sól, pieprz, ostra mielona papryka.

Mięso umyj, osusz. Pokrój na dosyć cienkie plastry. Lekko je rozbij, aby było bardziej kruche. Oprósz przyprawą do wieprzowiny.

Reklama

Owiń folią i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki, aby przeszło smakiem przyprawy. Im dłużej leży w przyprawach, tym jest smaczniejsze. Wyjmij mięso i obsmaż z obu stronach na oleju.

Przełóż na talerz. Oczyść z nasion wszystkie papryki i drobno pokrój. Obierz cebulę i także pokrój. Oskrob marchewki, opłucz, pokrój w kostkę.

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż paprykę razem z cebulą. Kiedy zmiękną, dodaj marchewkę i znów chwilę smaż, mieszając.

Podlej niewielką ilością wody, wlej keczup, dodaj koncentrat pomidorowy, nakryj i duś chwilę. Włóż musztardę, przypraw solą, pieprzem oraz papryką.

Włóż obsmażone mięso i duś około 30 minut na wolnym ogniu. Wyjmij mięso. Niewielką ilość mąki wymieszaj z wodą, wlej do sosu i gotuj, aż zgęstnieje. Przypraw do smaku.

Bitki ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Polej sosem warzywnym, udekoruj cząstkami pomidorów i listkami natki. Podaj z ziemniakami lub makaronem oraz sałatką.

Bella Relaks
Więcej na temat:bitki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag młodych ziemniaków, 60 dag schabu, 2 łyżki oleju, 1 mała główka młodej kapusty, 1 cebula, 2 łyżki masła, 150 ml bulionu warzywnego, 1/2 pęczka tymianku, 10 dag żółtego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.