Reklama
  • Czwartek, 16 maja 2013 (09:32)

    Bitki schabowe z konfiturą cebulową

Postanowiłam urozmaicić niedzielny obiad, podając mięso z czerwoną cebulą. Mój eksperyment okazał się wielkim sukcesem, bowiem wszystkim bardzo smakowało. Konfitura z cebuli świetnie pasuje do schabu.

Mięso z konfiturą

Reklama

Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna

40 dag schabu bez kości, łyżka mąki , łyżeczka koncentratu pomidorowego, 400 ml bulionu mięsnego, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej.

Konfitura z czerwonej cebuli: 3 czerwone cebule (ok. 25 dag), półtorej łyżki oliwy, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, łyżka octu balsamicznego, łyżka octu winnego, 4 łyżeczki cukru, 2 ząbki czosnku, tymianek.

1. Schab umyj, osusz, pokrój na cztery plastry. Lekko rozbij najlepiej przez folię. Natrzyj solą i piep rzem, obtocz w mące.

2. Olej rozgrzej w rondlu, usmaż kotlety z obydwu stron na rumiano. Wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, duś pod przykryciem około 40 minut. Przypraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

3. Konfitura: cebule obierz, pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej w rondelku, zeszklij cebule. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż na małym ogniu 20-30 minut, aż cebula zmięknie. Wlej wino, ocet winny i balsamiczny, oprósz tymiankiem, dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze 20-30 minut, stopniowo wsypując cukier.

Przypraw solą i pieprzem. Smaż, aż większość płynu odparuje (cebula powinna mieć słodko-ostry smak i karmelowy „wygląd”). Bitki przykryj porcją konfitury cebulowej.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:konfitura | bitki | z | cukier | przepis

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 300 g kurek ● por ● czerwona papryka ● 600 g schabu ● łyżka mąki ● 30–40 g masła klarowanego ● 300 ml bulionu warzywnego ● 200 ml śmietany ● 75–100 g sera gouda ● 1/2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.