Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:05)

    Bigos na meksykańską nutę

Składniki na 10 porcji: ■ 3 kolorowe papryki ■ pół kg pieczarek ■ 2 cebule ■ 2 puszki czerwonej fasoli ■ 2 piersi z kurczaka ■ 2 pętka kiełbasy ■ 20 dag koncentratu pomidorowego ■ przyprawa do dań meksykańskich ■ papryka słodka ■ papryka ostra ■ sól ■ pieprz ■ olej rzepakowy ■ pęczek szczypioru.

Reklama

Przyrządzanie:

➊ Kiełbasę (najlepiej dobrej jakości i cienką) pokrój w plastry, a umytą pierś kurczaka w kostkę.

➋ Paprykę umyj, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Obraną z łupin cebulę i wyszorowane pieczarki posiekaj.

➌ Na patelni rozgrzej olej i najpierw zeszklij cebulę. Przełóż ją do dużego garnka. Następnie podsmaż kiełbasę i kawałki piersi kurczaka. Dodaj do cebulki. Podobnie postępuj z pozostałymi składnikami. Duś całość około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

➍ Po tym czasie dodaj fasolę czerwoną z puszki razem z zalewą i duś potrawę kolejne 10 minut. Na koniec dołóż koncentrat pomidorowy (lub przecier) i przyprawę do dań meksykańskich. Duś jeszcze 5 minut, po czym wymieszaj z przyprawami.

➎ Gotowy bigos podawaj najlepiej następnego dnia, kiedy się przegryzie. Udekoruj go posiekanym szczypiorem.

➜ Przygotowanie: 60 min ➜ Stopień trudności: średnie ➜ Kalorie: 350

Katarzyna Cukier z Drzewicy

Super TV
Więcej na temat:bigos | na | Lorie | cukier | papryka | papryki

Zobacz również

  • Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, po pół łyżeczki ziaren kolendry, kardamonu i goździków, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, 3 łyżki miodu, 50 ml alkoholu, 1 łyżka masła, 1 mała cebula, 150 ml wina... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.