Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (13:05)

    Bejcowana golonka

Składniki na 6 porcji: ● 3 golonki (u mnie 6 małych połówek) ● 2 duże cebule. Zalewa: ● pół szklanki wody ● 3 liście laurowe ● 10 ziaren ziela angielskiego ● 8 ziaren pieprzu ● 6 ząbków czosnku ● pół łyżeczki chili ● 2 łyżeczki soli. Bejca: ● szklanka piwa ● łyżka miodu ● łyżka octu winnego ● łyżka musztardy z ziarnami gorczycy ● 6 ząbków czosnku ● po łyżeczce kminku i pieprzu ● sól.

❶ Golonki dokładnie umyj, opal włoski. Przełóż mięso do garnka zalej wodą wymieszaną ze składnikami zalewy i gotuj 2 godziny.

❷ Miękkie golonki wyjmij na talerz i ostudź (nie wylewaj wody).

Reklama

❸ Składniki na bejcę dokładnie wymieszaj.

❹ Obraną cebulę pokrój w piórka i rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego. Skrop ją olejem i natrzyj solą.

❺ Skórę golonek natnij w kratkę, nasmaruj bejcą i umieść na cebuli. Całość podlej resztą wody z gotowania z pozostałą bejcą.

❻ Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około godziny, aż skóra na mięsie zrobi się złoto-brązowa.

❼ Gotową golonkę podawaj z ostrym chrzanem.

Czas przygotowania: 90 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 400. Stopień trudności: średni.

Telemax
Więcej na temat:golonka | Goto | mi

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag brukselki, czerwona cebula, cytryna, 3 jabłka, olej, 60 dag wieprzowiny, sól, 10 dag żurawiny do mięs, 15 dag kwaśnej śmietany, pieprz, papryka więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.