Reklama
  • Wtorek, 6 września 2011 (13:26)

    Bakłażany z mięsem i sosem

Składniki: 2 średnie bakłażany, 50 dag mielonego mieszanego mięsa; cebula; jajko; po 1 czerwonej i zielonej papryce; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; olej; 3 ząbki czosnku; szklanka kuskusu ; natka pietruszki; tymianek; chili; łyżka miodu; sól, pieprz; 2 szkl. jogurtu naturalnego; 2 gałązki mięty.

Zdjęcie

/© Panthermedia
/© Panthermedia
• Bakłażany umyj, rozetnij wzdłuż na połówki, ostrożnie wydrąż, a środki warzyw obficie posól. • Przygotuj farsz do bakłażanów: na oleju zeszklij posiekaną cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, chwilę smaż razem. Następnie dołóż mielone mięso. Mieszając, smaż przez ok. 10 minut. Dołóż koncentrat pomidorowy, zasmaż. Przypraw solą, pieprzem, chili oraz miodem. Wymieszaj. Przestudź.

• Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy wymieszaj z przestudzonym mięsem, jajkiem oraz posiekanymi drobno ziołami.

Reklama

• Środki bakłażanów osusz papierową ściereczką. Następnie napełnij je przygotowanym farszem.

• Nafaszerowne bakłażany ustaw w natłuszczonej formie żaroodpornej, skrop je 2 łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 30-35 minut w temperaturze 180st. C.

• Zrób sos do polania faszerowanych bakłażanów: jogurt przypraw solą, pieprzem. Dodaj posiekaną miętę i ostatni roztarty ząbek czosnku. Bakłażany podawaj polane sosem.

Wersja tradycyjna

• Do farszu zamiast kuskusu dodaj ryż, a zamiast papryki - pomidory. Przypraw go łagodniej, bez chili. Warzywa podaj bez sosu, tylko zapiecz posypane tartym żółtym serem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Pulpety: 1 kg mielonej wieprzowiny, cebula, 4 łyżki bułki tartej, jajko, papryka słodka i ostra do smaku, sól, pieprz. Sos: cebula, średni kalafior, średni brokuł, 200 ml śmietany 18-proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.